Zeven kooktips

Artikel in: Inspirerende tips -
  • Link kopiëren
W Collection gamma van Whirlpool
GERELATEERD GAMMA HUISHOUDAPPARATEN:
Vlot koken én koelen met de W Collection apparaten van Whirlpool
Ontdek meer

Leestijd: 2 minuten

De huishoudtips van grootmoeder noemen we tegenwoordig ‘lifehacks’: eenvoudige, maar wel ingenieuze trucjes die je leven net dat tikkeltje makkelijker maken. Soms schuilt er zelfs een wetenschappelijke verklaring achter. Hier vind je zeven eenvoudige tips en handigheidjes die je helpen efficiënter te koken of snel kleine foutjes weg te werken.

1. Hoe bewaar je smoothies?

Rood, groen, geel en altijd een garantie op een goed humeur. Nee, we hebben het niet over gummibeertjes, wel over smoothies! De afgelopen jaren zijn deze trendy drankjes met supervers fruit onmisbaar geworden in een gezond dieet. Helaas heeft niet iedereen ‘s ochtends de tijd om een verse smoothie op tafel te toveren. Maar smoothies bewaren? Wat dat betreft zitten fans van gezonde voeding nog vaak met de handen in het haar. Al na een paar uur verliezen de waardevolle vitaminen namelijk aan kracht. Bovendien verkleuren sommige fruitsoorten vrij snel.

Hoe zorg je er dus voor dat je smoothie zo lang mogelijk goed blijft?

  • Lucht is de natuurlijke vijand van verse smoothies. Als je je smoothie de avond voordien al maakt, bewaar hem dan in een afgesloten pot en op een koele, donkere plek. Je koel-vriescombinatie bijvoorbeeld.
  • Voeg een scheutje citroensap toe, zodat het fruit niet verkleurt. Zo blijft je aardbeienpuree mooi rood en worden je appelsmoothies niet bruin.
  • Neem een minuutje de tijd om je ontbijtsmoothies voor volgende week voor te bereiden: snijd het fruit, verdeel het in porties en vries het in. Dan hoef je ‘s ochtends alleen nog een scheutje melk of yoghurt toe te voegen en je smoothie te blenden. Ideaal om de dag gezond in te zetten!

2. Je soep, saus of stoofschotel is te zout. Wat nu?

Stel: je hebt per ongeluk het zoutvaatje in de pan laten vallen. Met deze lifehack red je een te zoute soep, saus of stoofschotel in een handomdraai.

  • Schep het zout snel met een eetlepel uit de pan voordat het wegzakt en oplost. Dit werkt vooral goed als er veel te veel zout uit het vaatje komt of als het deksel los zat. Gouden tip: doe het zout altijd eerst in je handpalm.
  • Leng je bereiding aan met een neutrale vloeistof, op voorwaarde dat je gerecht daardoor niet te lopend wordt. Werken goed: een lichte bouillon, water, room of melk. Ook roomkaas en crème fraîche zijn vaak een prima optie, maar voegen wel een eigen smaak toe. Voeg dus zeker niet te veel in één keer toe. Deze ingrediënten zijn geschikt voor hartige stoofschotels, aardappelgerechten ...

 

Ook het volgende helpt tegen een te zoute stoofschotel.

  • Wil je geen vloeistof meer toevoegen? Snijd dan een rauwe aardappel in grote stukken, laat die ongeveer 15 minuten mee koken en haal de stukken dan uit de pan. Het zetmeel in de aardappel absorbeert het zout en neutraliseert de smaak. Deze truc werkt trouwens ook met een sneetje oud brood. Laat brood wel niet te lang mee koken, anders lost het gewoon op in de pan.
  • Smeer zoetstof zoals honing of agavesiroop over vaste gerechten, zoals een braadstuk. Daarmee neutraliseer je de zoute smaak én ontstaat er meteen een mooie korst in de oven. Een lepel honing of ahornsiroop doet eveneens wonderen voor een te zoute saladedressing.
  • Heb je nog wat ingrediënten over en geen andere plannen vanavond? Maak een grotere hoeveelheid van je gerecht, zonder extra zout toe te voegen. Meng het te zoute deel er dan gewoon door. Deze tip werkt het best bij bereidingen die je makkelijk kunt invriezen. Zo tover je later in een handomdraai iets lekkers op tafel.

3. Hoe gebruik je vier bakplaten tegelijk in de oven?

Schuiven er vanavond gasten mee aan tafel? Zou het dan niet handig zijn om je hele viergangenmenu tegelijkertijd te kunnen bereiden in de oven? Op die manier kan iedereen samen van een lekkere maaltijd genieten. Dankzij de revolutionaire Cook4-functie van Whirlpool maak je gemakkelijker en efficiënter dan ooit meerdere gerechten tegelijkertijd klaar. Zo heb je je oven nog nooit gebruikt!
Stel dat er vanavond twaalf vrienden langskomen voor een etentje. Met de Cook4-functie bereid je vier verschillende gerechten tegelijkertijd, van braadstukken tot stoofschotels en van gebak tot desserts. En dat zonder dat de aroma’s of smaken met elkaar vermengd raken!
Om gebruik te maken van de Cook4-functie, plaats je je gerechten gewoon onder elkaar in de oven. Zorg er wel voor dat de schotels niet te vol liggen. Stel vervolgens de temperatuur en bereidingstijd in voor elk gerecht (volg daarvoor het recept). Je oven doet de rest. De oven is binnenin zo ontworpen dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Je kunt er dus van op aan dat elk gerecht perfect gaar zal zijn, op welk niveau je het ook plaatst in de oven.

4. Wat doe je als je springvorm te groot is?

Stel: je recept is bedoeld voor een springvorm met andere afmetingen dan de jouwe. Denk dan niet dat je gewoon de hoeveelheden van de ingrediënten in het wilde weg kunt aanpassen. Het gaat hier namelijk over volume. Om alles uit te rekenen, moet je vaak die goeie oude regel van drie van onder het stof halen.

Maar wat doe je dan als je springvorm te groot blijkt en je geen rekenmachine bij de hand hebt? Wel, maak gewoon ringen van aluminiumfolie en leg die als een soort ‘muur’ in je springvorm. Doe dit tot je springvorm de gewenste afmetingen heeft. Bekleed nu de binnenkant met bakpapier, zodat het deeg niet aan de aluminiumfolie blijft plakken. Op die manier maak je een te grote springvorm in een handomdraai wat kleiner – met materiaal dat iedereen in huis heeft op de koop toe!

5. Recepten waarvoor je alleen eigeel nodig hebt

Stel: je hebt net meringues of kokosrotsjes gemaakt en nu blijft er nog een hele kom puur eigeel over. Voedsel verspillen is uiteraard geen optie, en dus ga je op zoek naar andere bereidingen om dat eigeel in te verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld hiervan?

  • Chocoladekoekjes voor de microgolfoven bevatten geen eiwit en dus alleen maar eigeel.
  • Voor het populaire Portugese dessert pasteis de nata (eierpuddingtaartjes) heb je alleen eidooiers nodig, en niet zo’n klein beetje!
  • Andere recepten waarin alleen maar eigeel wordt gebruikt, zijn die voor mayonaise, custardvla of advocaat.
  • Geen tijd om de overgebleven eidooiers te gebruiken? Geen probleem. Je kunt zowel het eiwit als de dooier invriezen. Beide zijn dan ongeveer tien maanden houdbaar. Gebruik de ontdooide eieren wel alleen voor gerechten die je volledig gaat verhitten en garen.

 

Een tip: vries het eiwit in porties in, bijvoorbeeld in lege yoghurtpotjes of in een ijsblokjesvorm. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een diepvrieszakje bewaren. Zo heb je altijd precies de gewenste hoeveelheid eiwit bij de hand. Eigeel meng je het best met een beetje zout of suiker (één theelepel zout voor tien eieren of één eetlepel suiker voor tien eieren). Maar opgelet: label je verpakkingen altijd, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan tijdens het koken.

6. Wat is de beste manier om pasta te koken?

Pasta koken? Gewoon water aan de kook brengen, zout en olie toevoegen ... en klaar. Nee hoor! Zout verhoogt het kookpunt van water. Dus als je te snel zout toevoegt, zal het langer duren voordat het pastawater kookt. Je doet het dus pas als het water al kookt. Doe dan de pasta erbij, zodat het zout er in kan trekken.

Nog een hardnekkige mythe is dat je olie aan het pastawater moet toevoegen ... In Italië snappen ze er helemaal niets van! Olie heeft geen invloed op de bereidingstijd en voorkomt net zo min dat de spaghetti aan elkaar blijft kleven. In het hete water komt alle olie bovendrijven, terwijl de pasta er gewoon onder ligt. Wil je toch voorkomen dat je spaghetti een plakkerig boeltje wordt? Kook de pasta dan in voldoende water in een grote pot en roer regelmatig krachtig om.

Nog zo’n taboe in Italië is afspoelen. Ten eerste koel je zo de pasta af en ten tweede gaat het zetmeel (dat veel pastasauzen die lekker romige toets geeft) verloren. Druppel na het uitlekken liever wat olijfolie over de spaghetti!

7. Hoe ontdooi je snel brood?

Brood en broodjes blijven maanden goed in de diepvriezer, maar hoe kun je ze snel ontdooien wanneer je op zondagochtend zin hebt in een lekkere pistolet? Eerst en vooral kun je het brood gewoon laten ontdooien op het aanrecht. Je moet dan wel één tot drie uur geduld hebben voordat je het kunt eten of bakken. Wie niet zoveel tijd heeft, heeft misschien iets aan de volgende tips.

  • Ontdooi het brood met de ontdooifunctie van je Whirlpool microgolfoven, dat gaat veel sneller.
  • Of ontdooi het snel in de oven: verwarm die voor op ongeveer 180 graden en bak het bevroren brood zo’n half uurtje af. Laat het daarna net zo lang afkoelen op kamertemperatuur. Ingevroren broodjes zijn al na tien minuten klaar in de oven.
  • Heb je sneetjes brood ingevroren? Die kun je gewoon in de broodrooster ontdooien. In de oven duurt dit tien tot vijftien minuten.


Welkom bij Whirlpool, waar welzijn thuis begint.

GERELATEERD GAMMA HUISHOUDAPPARATEN:
Vlot koken én koelen met de W Collection apparaten van Whirlpool
Met de W Collection apparaten kook je uiterst precies, bewaar je voedsel met gemak en tover je je keuken om tot een stijlvolle en functionele ruimte.
Ontdek meer
GERELATEERD GAMMA HUISHOUDAPPARATEN:
Vlot koken én koelen met de W Collection apparaten van Whirlpool
Met de W Collection apparaten kook je uiterst precies, bewaar je voedsel met gemak en tover je je keuken om tot een stijlvolle en functionele ruimte.
Ontdek meer